L’Onomasticon Calaloniae (8 vol., 1989-1997) recull i explica l’origen de més de 400.000 topònims i antropònims catalans. És una de les dues grans obres de referència de Joan Coromines, juntament amb el Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana (DECat), sobre el domini català
L’objectiu de la digitalització de l’Onomasticon Cataloniae és doble. D’una banda, s’ha volgut fer possible la consulta en línia, ja que és una obra molt destacada de la lingüística catalana, reconeguda internacionalment. De l’altra, es vol fer un buidatge de l’obra que completi la informació de l’índex actual, que recull essencialment els noms propis catalans (topònims i antropònims) presents a l’obra.
La versió en línia, l’OnCat, que es podrà consultar a la pàgina de recursos lingüístics en línia de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), permet la cerca oberta a partir de l’índex original (inclòs en el darrer volum), així com les opcions més específiques de cerca per segments textuals («comença per», «conté», «acaba en»), pensades sobretot per a l’especialista. El resultat de la cerca inclou totes les entrades d’aquell topònim registrades a l’índex i destaca amb majúscules l’entrada principal. Clicant-hi, s’obre la primera pàgina del topònim cercat. A més, per a llegir-ho més còmodament, podem descarregar en PDF les pàgines que ens interessin.
Podeu consultar més informació i visualitzar les explicacions de diferents membres de la Secció Filològica de l’IEC en el següent enllaç:
https://www.iec.cat/activitats/noticiasencera.asp?id_noticies=2991&fbclid=IwAR11GvYnt9fo0-IcqUb7IHatoNwyFA1y9HiCuq9vzEq4UbAM7zYDDAs9Sko