Alicia Garijo, nascuda a Alacant ha treballat extensament en la gestió de projectes culturals a l’ajuntament d’Altea. Llicenciada en Filosofia i Lletres. té un màster en Direcció i Gestió Cultural. El 2017 fou elegida Coordinadora de la Direcció Territorial del IVC a Alacant. Fa unes setmanes la vam entrevistar des de la Delegació d’Alacant de l’IEC, perquè ens donara la seua visió quant a l’estat de les arts escèniques després de la pandèmia.
1.- Com ha afectat la crisi al sector de les arts escèniques al Sud?
No ha afectat de manera singular més o menys que en altres llocs. Tots som vulnerables: del nord o del sud. Una de les característiques de la cultura és que no té tanques ni fronteres. A les verdes i a les madures.
2.- Com s’espera que està resultant la tornada a la normalitat?
És difícil pensar en una nova normalitat perquè tot ha canviat. El que no vol dir que siga dolent. No crec que calga pensar que el que teníem abans era el model al qual hem de tornar sense qüestionar res. Crec que aquesta etapa incerta que estem vivint ens ha de servir per a posar en qüestió alguns models de gestió i funcionament en la cultura en general i les arts escèniques, en particular. Tal vegada necessitem fer un pensament respecte a nous llenguatges, vehicles de comunicació (com ara les emisions en directe via internet), les residències de creació…etc.
3.- Quina opinió té sobre el fet que durant la desescalada tinguen prioritat l’obertura de diversos locals d’oci mentre que els teatres han hagut d’esperar una fase més?
Crec que s’ha estigmatitzat el món de la cultura enfront del turisme i el comerç. No entenc molt bé que puguem estar en un bar tranquil·lament, o que puguem acudir a centres comercials, etc. i que hi haja tantes restriccions per a poder tornar al cinema o al teatre. Els polítics, en general, no valoren com a indústria el món de la cultura.
- Afectarà la tornada a la normalitat d’alguna manera especial a la ja escassa programació en valencià?
Des de l’Institut Valencià de Cultura s’ha posat en marxa el pla REACTIVEM per a fer costat a les companyies valencianes després de l’aturada professional d’aquests últims mesos. En aquest sentit, el Teatre Arniches ampliarà, amb companyies valencianes, tant el tipus de programació com el nombre de representacions entre juliol i desembre. Així, farem teatre en altres espais, com a Casa Mediterrani o algunes places i passejos d’Alacant en els mesos de juliol i setembre, i ampliarem la nostra oferta programant més dies entre setmana. Si les companyies disposen de dues versions, nosaltres oferim la representació en valencià. Però no sempre és així.
- Què passarà amb la programació que tenien prevista abans de la crisi sanitària?
Tota la programació s’ha tornat a reubicar, la gran majoria durant l’últim trimestre de l’any. La política de l’IVC ha segut mantindre els compromisos amb les companyies que formaven part de la nostra programació, foren d’ací o, fins i tot, les propostes internacionals, que han quedat pendent per a l’any vinent. A més, en el cas de les companyies valencianes, augmentarem l’oferta de dies d’exhibició per tal d’acollir més propostes de música, dansa, teatre i circ.
6.- Tenen previstes mesures especials de cara a la possibilitat d’un nou rebrot?
Aquest és un tema preocupant per a tota la societat en general i per al sector cultural en particular. Des de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esports s’han pres mesures per a pal·liar aquesta difícil situació. Al Teatre Arniches, per exemple, iniciarem la temporada amb major oferta, incloent la campanya escolar. No hem de parar-nos. Per responsabilitat social. Si després hem de canviar l’estratègia, ho farem. Però nosaltres seguirem endavant, fent possible que aqueix aliment als nostres sentits i emocions, continue estant present. Per això, el nostre lema en aquests moments és: Tornem a programar.
Més informació: https://ivc.gva.es/val/ivc-val/programacio-ivc/teatre-arniches-d-alacant