LES NOSTRES DIVULGADORES CIENTÍFIQUES I CULTURALS X: PEPA GUARDIOLA

Pepa Guardiola

 

 

Mestra de Primària especialista en Ciències Socials i Valencià. Ha exercit la docència al llarg de més 39 anys,  33 cursos en el ceip Port de Xàbia, centre en el qual fou directora a la dècada dels vuitanta.
En el camp de l’educació ha participat en diferents projectes educatius pioners, com l’organització de mini-empreses, la biblioteca escolar o l’animació lectora-escriptora. Ha sigut  precursora en  l’ús de les TIC  a l’aula (Tecnologies de la Informació i la Comunicació), ha elaborat materials didàctics digitals com “L’aventura de les lletres” i ha impartit cursos sobre la Pissarra Digital Interactiva (PDI). Ha col.laborat amb diferents editorials en l’elaboració de lectures i propostes didàctiques per a llibres de text.
Com a escriptora ha publicat nombrosos contes per a lectores i lectors de totes les edats, més de trenta de llibres de literatura infantil i juvenil, i dos novel.les per a públic lector adult. Ha participat en diversos reculls de relats col.lectius. En la LIJ destaquen les obres: L’engruna de cristall (Edicions del Bullent 1991) guardonat amb el Premi Carmesina de narrativa infantil; El Talismà del temps (Edicions del Bullent 1994) Premi Samaruc; Collidors de neu (Voramar, 1995) Premi Mediterrània de literatura infantil i juvenil; Tres titelles embruixats (Editorial Cruïlla, Vaixell de Vapor, 2000); Una llar en el món (Edicions Bromera 2001).  Les novel·les per a públic lector adult són: El desordre de les dames (Edicions Bromera, 2009) guardonada amb el Premi Enric Valor de la Diputació d’Alacant, una novel·la centrada en el segle XIII i la conquista de València, que reivindica el paper de les dones en la historia; i  La memòria de les ones, Balandra edicions 2017,  dedicada a les dones de la seua generació.
Té una llarga trajectòria de participacions en moviments socioculturals, humanitaris,  sociopolítics, per la defensa dels drets de la dona i el patrimoni històric material i immaterial Valencià.   La seua implicació amb el feminisme s’inicia en la dècada dels 70, en el MDM ( Moviment democràtic de dones), forma part i participa assíduament amb La Xarxa de Dones de la Marina Alta.  Endemés col·labora i és Membre d’Honor de l’Associació Riuraus Vius, l’objectiu de la qual és conservar aquestes edificacions típiques del patrimoni arquitectònic valencià.
Es sòcia de l’AELC, de l’IECMA, de l’Associació Riuraus Vius, de l’Associació Barques Tradicionals, i de la Xarxa de Dones de la Marina Alta.

(Font Lletres de tinta impresa)

El 2018 va rebre el Premi Lletra Lila de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana. Podeu consultar el seu discurs en el següent enllaç:

https://llibresdepepa.blogspot.com/2019/03/lliurament-lletra-lila-el-meu-parlament.html